Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

Mentoring wordt het nieuwe coaching

wo 12 mei 2010

Coaching, de trend van de jaren ’00 in en buiten het bedrijfsleven, is op zijn retour. Efficiënter en effectiever: mentoring. De opkomst van coaching in de loop van de jaren ’00 ging zo hard dat, soms, de verzuchting kon worden gehoord dat ‘de ene helft van Nederland de andere coacht’. Het beroep coach is vrij zodat iedereen het op zijn kaartje kan zetten, ondanks pogingen van brancheorganisaties om de kwaliteit van de coaching veilig te stellen. 

Nu de storm is geluwd blijkt mentoring, het zusje van coaching, in opkomst, aldus Ariane Struyvenberg. Zij is oprichter en directeur van Match & Mentor, waarmee ze bedrijven en mentors aan elkaar koppelt. “De vraag neemt sterk toe”, zegt Struyvenberg. Een mentor verschilt van een coach doordat er bij de begeleiding meer aandacht is voor het bedrijf en zakelijke vraagstukken. Een coach is meer gericht op de persoonlijke ontwikkeling. Vooral in bedrijven worden mentors vaak intern gebruikt, bijvoorbeeld als een ervaren manager een jongere collega begeleidt. De persoonlijke achtergrond is in die setting minder relevant. De begeleiding richt zich op praktijkzaken zoals leidinggeven of strategie. 

Talentvolle vrouwen 
Struyvenberg: “Het wordt met name veel toegepast bij de begeleiding van talentvolle vrouwen. Bedrijven willen voorkomen dat die vrouwen voortijdig opstappen en bijvoorbeeld zzp’er worden. Dat kan gebeuren als vrouwen teleurgesteld raken in de politieke spelletjes in het bedrijf. Met behulp van een mentor wordt gezorgd voor tijdige doorstroming en het opbouwen van een netwerk. Zo voorkomt het bedrijf kapitaalverlies.” Een andere groep werknemers waar mentoring veel voorkomt, zijn jonge trainees en werknemers uit ‘generatie Y’. Struyvenberg: “Door deze jonge mensen te begeleiden wordt de kloof tussen de culturen verkleind. Het mes snijdt aan twee kanten: de jeugd leert de ouderen beter begrijpen en andersom.” 

Mentor versus coach 
Dat laatste aspect behoort tot de voordelen die mentoring boven coaching heeft, aldus Struyvenberg. “De ervaringen worden gedeeld. Samen leren de mentor en mentee het bedrijf beter kennen. Ze vergroten beiden hun netwerk.” Verder is mentoring vaak aanmerkelijk minder duur dan coaching. Bij coaching komt veel psychologie kijken waarvoor een expert van buitenaf moet worden ingehuurd. Mentoring kan door de eigen senior-managers worden gedaan, die dat vaak nog leuk vinden ook. Struyvenberg: “Mentoring is makkelijker te organiseren en goedkoper.” 

Mentor is net als coach een onbeschermd beroep. Binnenkort dus op elke business card: Jan Jansen, personal mentor. 

Bron: www.mt.nlGeef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
Nog geen reacties geplaatst