Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

Zelfkennis leidt tot een langer leven

di 27 mrt 2018

Als je volledig achter een levenskeuze staat heeft dat nog lang effect, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Een nieuwe analyse van data uit ‘the Nun Study’ laat zien dat de nonnen die uit volle overtuiging kiezen om toe te treden langer leven dan hun zusters die met een andere motivatie kozen voor het kloosterleven.

Deelnemers aan the Nun Study (zie kader) schreven in 1930 essays voordat ze toetraden tot de orde. De essays geven inzicht in hoe de nonnen, die toen gemiddeld 22 jaar oud waren, indertijd tot hun keuze kwamen. Onderzoekers beoordeelden de teksten op zaken als het maken van keuzes, gevoeligheid voor groepsdruk en steun van de ouders bij het maken van een autonome keuze.

Voorspelling
Van de oorspronkelijke groep zijn inmiddels 176 nonnen overleden. Analyse van hun essays liet zien dat aan de hand van keuzegedrag, de mate van zelfreflectie en autonomie de levensverwachting voorspeld kan worden. Dat blijkt uit het onderzoek dat eerder deze maand in de Journal of Personality is gepubliceerd.

Zelfreflectie
Nonnen die duidelijk een weloverwogen keuze maakten voor het kloosterleven en zich daarin ook gesteund voelden door hun ouders blijken tot wel twee jaar langer te leven. Ook de mate van zelfreflectie draagt bij aan een langer leven. Uit een eerdere analyse van de essays bleek al dat wie positief in het leven staat een langer leven heeft.

Bron: Visie.eo.nlGeef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
Nog geen reacties geplaatst