Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

Positie trainers en opleiders verslechterd door btw-vrijstelling

di 28 sep 2010

FNV Zelfstandigen gaat met het ministerie van Financiën in gesprek over de regelgeving rondom btw-vrijstelling voor het kortdurend beroepsonderwijs. Vanaf 1 juli moet op al het onderwijs 19% btw geheven worden, tenzij het onderwijs wordt gegeven door een erkende onderwijsinstelling. Om een erkende onderwijsinstelling te kunnen worden, moeten zzp’ers ingeschreven staan bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit register was aanvankelijk niet ingesteld op zelfstandigen, maar vooral op grote onderwijsinstellingen. Hierdoor kent het CRKBO twee inschrijvingen, één voor onderwijsinstellingen en één voor zzp’ers die uitsluitend als onderaannemer werken. Volgens FNV Zelfstandigen sluit deze manier van inschrijven totaal niet aan op de praktijk waardoor zzp’ers die niet als onderaannemer werken,  genoodzaakt zijn om de inschrijving als ‘onderwijsinstelling’ aan te vragen.

Zowel de kosten als de audit voor ‘onderwijsinstellingen’ vormen voor veel zzp’ers een te hoge drempel, waardoor zij zich uiteindelijk niet kunnen inschrijven. Zonder inschrijving worden zzp’ers 19% duurder dan instellingen die geen btw hoeven te verrekenen. Volgens FNV Zelfstandigen wordt de concurrentiepositie van zzp’ers hierdoor sterk verslechterd en moeten er snel veranderingen komen omtrent deze regelgeving.

‘Wij begrijpen dat het invoeren van een nieuwe regelgeving problemen met zich mee kan brengen. Het is daarom van belang dat er verschillende relevante zzp-organisaties betrokken worden zodat beroepsbeoefenaars niet op voorhand worden benadeeld,’ aldus Linde Gonggrijp, directeur FNV Zelfstandigen. ‘FNV Zelfstandigen wil dat de audit voor zzp’ers niet alleen toegankelijk wordt voor zzp’ers die als onderaannemer werken, maar voor alle zzp’ers. Daarnaast vinden wij dat de vereisten van de audit moeten worden aangepast en dat er een substantiële korting voor zzp’ers op het tarief van de audit voor onderwijsinstellingen moet komen.’

Bron: accountancynieuws.nlGeef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Vincent van Reusel - maandag 11 oktober 2010

Het is ook mogelijk de door Emily Palmer (zelfstandig trainer) opgestelde petitie mee te ondertekenen! http://petities.nl/petitie/zzp-trainers-willen-0

Astrid Verhaag - woensdag 6 oktober 2010

helemaal mee eens! Ik wacht verdere berichtgeving af.

lars ratering - zondag 3 oktober 2010

Schokkend hoe weer een beleidsregel over 1 grote groep wordt uitgesmeerd en daardoor weer niet past. Snapt de overheid nog steeds niet hoe 'het' werkt. Weer meer afstand tussen in dit geval ondernemer en politiek. Ik zie de petities alweer voorbijtrekken, een jarenlang getouwtrek tussen overheid en belangenbehartigers en weer geen resultaat.

Stieneke Lucassen - woensdag 29 september 2010

Het treft vooral zzp-ers die in de zorg, onderwijs en welzijnssector hun diensten aanbieden. Tarieven van (hoger) onderwijsinstellingen voor deze diensten zijn overigens vaak veel hoger dan tarieven van vrijgevestigende coaches en supervisoren. Het werk van deze groep wordt daadwerkelijk 19% duurder omdat de instellingen in onderwijs (en zorg en welzijn?) niet btw-plichtig zijn en daardoor absoluut duurder uit zijn. Instellingen die wel btw-plichtig zijn kunnen de btw verrekenen met de te betalen btw.