Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

Het perfecte tegengif voor de drukke buitenwereld

ma 20 mei 2019

Koester de momenten waarop je zodanig in je werk opgaat, dat je de tijd vergeet. Dichter bij ultiem geluk kom je niet, volgens een Hongaarse professor die al een halve eeuw naar de zin van het leven zoekt.

De wetenschap heeft het keer op keer bewezen: we beleven onze beste geluksmomenten niet tijdens het relaxen of het kopen van mooie spullen, maar juist als we actief bezig zijn. Om precies te zijn: wanneer we zo opgaan in wat we doen, dat we worden meegevoerd in een stroom van opperste concentratie, en geen enkele stress of tijdsdruk ervaren.

Eén worden met wat je aan het doen bent is – naast je salarisstrook – dé reden om te doen wat je doet. Tenminste, als je zo nu en dan dat gevoel ervaart. Dat ontdekte de Hongaarse professor in de psychologie Mihaly Csikszentmihalyi. Terwijl hij opgroeide te midden van de ravage die de Tweede Wereldoorlog had achtergelaten en volwassenen om hem heen zag worstelen om hun leven opnieuw op te bouwen, raakte de Hongaar geïntrigeerd door één vraag: wat maakt het leven de moeite waard?

Csikszentmihalyi verhuisde naar de Verenigde Staten en begon psychologie te studeren, vastberaden datgene te bestuderen wat hem tot op de dag van vandaag bezighoudt. Zijn immens populaire Ted Talk – Flow, the secret to happiness – dateert van elf jaar terug, al schreef hij zijn allereerste boek over het onderwerp al 44 jaar geleden.

Flowtheorie
Een flowervaring kenmerkt zich door totale extase en intense tevredenheid, aldus de inmiddels 84-jarige Csikszentmihalyi. Het is een zengevoel van optimale concentratie. Dat klinkt je misschien zweverig in de oren, maar de flowtheorie wordt er evengoed bijgehaald als het gaat om het hechte team van het succesvolle Ajax. Alles klopt: al je zintuigen, gedachten, intenties en gevoelens zijn op hetzelfde gericht.

Hoewel flow betekent dat je wordt meegevoerd, betekent het niet dat je op de automatische piloot staat. Je hebt op zulke momenten juist meer controle over je geestelijke energie dan ooit, en die steek je heel bewust in doelen die je zelf kiest, aldus de Hongaar. Op je werk betekent dat heel concreet dat hoe meer flowervaringen je meemaakt, hoe vaker je complexe en uitdagende taken zal kunnen oppakken – met alle plezier en voldoening van dien.

Een bijkomend effect van een staat van flow is dat je al het andere even vergeet. Dat kan erg welkom zijn als het gaat om zorgen thuis of zeurende takenlijstjes. Tijdens zulke momenten bestaat geen enkele reden tot bezorgdheid, geen aanleiding om aan jezelf te twijfelen. En door de positieve gevoelens die je ervaart, ga je je alleen maar beter voelen en nog beter presteren. Daarnaast vind je in flow een tegengif voor de kick van drukte, want iedere keer dat je van bezigheid wisselt of even je social media checkt, maken je hersenen verslavende stofjes als dopamine aan. Ook al word je op de langere termijn niet blijer van zo’n versnipperd bestaan: het is moeilijk ermee te stoppen.

Helaas bestaat er geen kant-en-klare formule voor flowmomenten, net zoals die niet bestaat voor geluk. Toch bestaat er een duidelijk lijstje van ‘ingrediënten’, opgesteld door Csikszentmihalyi. Hiermee kom je in ieder geval in de buurt:

  • Clarity: creëer heldere doelen
  • Challenge: zorg dat je jezelf uitdaagt
  • Confidence: handel vanuit vertrouwen
  • Centeredness: leef aandachtig en in het nu
  • Choice: maak keuzes waar je achter staat
  • Commitment: toon toewijding

(bron: Intermediair | Hedwig Wiebes)Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
Nog geen reacties geplaatst