Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

Geproefd: Eenvoudig Denken Gesprek: Echt zo eenvoudig?

ma 30 mei 2011 - Ria Fielmich

Als je ziek bent ga je naar je huisarts. De kapper zorgt ervoor dat je haar weer goed zit. Maar bij wie kun je terecht als je twijfelt over een persoonlijke beslissing? Het zou geweldig zijn als er iemand in je omgeving rondloopt die je kan helpen een goede beslissing te nemen. Snel en simpel. Geen diepgravende psychoanalyse, geen ellenlange gesprekken bij een coach. Gewoon, je stelt je vraag en binnen een uur heb je een passend antwoord. Dat is de essentie van Edge: een Eenvoudig Denken Gesprek.

Bovenstaande tekst vind je terug op de website van Edith Cohen, bedenker van het Eenvoudig Denken Gesprek. Edith ontwikkelde door jarenlang gesprekken te voeren met mensen een strak gespreksmodel waarmee zij de ander een spiegel voorhoudt en ordening aanbrengt in zijn of haar gedachtegang. Edge gaat uit van het principe dat ieder mens de antwoorden op zijn eigen vragen in zich heeft. Edith is in staat om binnen een half uur een passend antwoord voor de vragensteller te formuleren.

Het klinkt allemaal wel erg gemakkelijk en tegelijkertijd ook onwaarschijnlijk. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt en ik wil graag meer weten over deze methode. Hoe voer je een Eenvoudig Denken Gesprek en hoe krijg je dat in ongeveer een uur voor elkaar? Ik besluit mij direct aan te melden bij de Proeverij. Mijn nieuwsgierigheid wordt beloond, want een dag later krijg ik een email dat ik de gelukkige prijswinnaar ben! Nu kan ik het zelf ervaren en met eigen ogen aanschouwen. De eerste kennismaking volgt snel, want het blijkt dat Edith haar praktijk in mijn woonplaats heeft. Zo wordt het mij wel erg eenvoudig gemaakt!

Voorafgaand aan de kennismakingstraining, die uit 4 avonden bestaat, wordt van mij verwacht na te denken over een vraag en deze op de eerste avond mee te nemen. Loop ik ergens tegenaan? Heb ik een dilemma of iets anders wat mij al langere tijd bezighoudt? Het maakt eigenlijk niet uit wat, vertelt Edith Cohen mij door de telefoon.

Op maandagavond fiets ik van de ene kant naar de andere kant van Houten en denk nog even na over mijn vraag: Zal ik wel of niet als zelfstandige aan de slag gaan? Waarom deze vraag steeds weer terugkomt, weet ik eigenlijk niet. Ik werk ondertussen 11 jaar bij dezelfde werkgever, nog altijd met veel plezier. Ik heb fantastisch leuk werk, maar toch… Als ik daar na 4 avonden kennismakingstraining een passend antwoord op heb, dan zou dat een mooi resultaat zijn. Verwachtingsvol bel ik aan.

In de lichte en ruime trainingsruimte in haar huis neemt Edith mij samen met andere cursisten mee in de wereld van Edge. Zij vertelt ons dat ieder mens een eigen patroon heeft in denken en handelen. Mensen zijn zelf moeilijk in staat om hun gedachten en gedragingen te ontrafelen. Goed luisteren naar de vraag en de gebruikte woorden leidt eigenlijk al tot het vinden van een passend antwoord. Het antwoord zit in feite in de vraag opgesloten.

EDGE: eenvoudig denken gesprek
EDGER: degene die een EDGE geeft
EDGEE: degene die een vraag stelt

Ik zie een aantal raakvlakken met het voeren van coachingsgesprekken. Zo moet je jezelf als ‘edger’ op de tweede plaats kunnen zetten. Wat jij vindt is niet belangrijk. Je houdt tijdens het gesprek de ander, de ‘edgee’, een spiegel voor. Daarnaast moet je vragen kunnen beantwoorden, maar vooral ook durven stellen. Met het vragen stellen probeer je de vraag achter de vraag te achterhalen.

Toch is Edge anders dan een coachingsgesprek. Allereerst ben je als edger verantwoordelijk voor het vinden van het passend antwoord op de vraag. Verder werk je volgens een strak format, waarbij de volgorde erg van belang is. Binnen de stappen die je volgt, kun je veel ruimte geven. Dit klinkt tegenstrijdig en daar zit ‘m nou net de kneep!

In een Edge schep je orde in andermans gedachtegang. Het is meer dan alleen luisteren. Je bent als Edger een soort opruimdienst; je gooit weg wat overbodig is en je herschikt.’
- Edith Cohen, ontwikkelaar Edge –

Edith neemt ons mee in het format. Een Edge bestaat in totaal uit 7 fases. Na de introductiefase mag de edgee zijn of haar vraag stellen. Deze vraag is het uitgangspunt voor het gesprek en wordt steeds herhaald tijdens de verschillende fases in het gesprek.

Dan mogen we ‘los’ en het zelf proberen. Door de betekenis van de woorden in de vraag te achterhalen bij de edgee, krijg je informatie waarmee je vervolgens verder kan. Belangrijk is te achterhalen wat de woorden voor de edgee persoonlijk betekenen in de context van de vraag. Je onderzoekt de woorden niet in de volgorde van de zin, maar in een zelfgekozen volgorde, waarbij het belangrijk is om het minst beladen woord als eerste te kiezen. Je leert op deze manier de taal van de ander te begrijpen. We oefenen in de rol van Edger en Edgee. Verrassend is te merken hoeveel het al oplevert in deze fase. Wat moeite kost, is dat je tijdens het luisteren ook veel moet opschrijven.

Met alle informatie ga je verder met vragen stellen. In deze fase komt het vooral op luisteren aan. Hier is het belangrijk om de context te kennen van waaruit de vraag gesteld wordt. Waarom is deze vraag juist nú belangrijk voor de edgee? Terwijl je probeert de situatie in kaart te brengen, luister je ook op een tweede niveau; welke kernwaarden doen mee in het nemen van beslissingen. Aan het einde van deze fase moet het helder zijn waar de knoop zit. Nu kun je overgaan naar de voorbeelden uit het verleden, waarbij het duidelijk wordt hoe je denkpatroon op dit punt in elkaar steekt. Er moeten altijd twee voorbeelden genoemd worden: Eén met een doorslaggevende positieve beleving en één met een doorslaggevende negatieve beleving. Verrassend, hoe voorbeelden uit het verleden zoveel duidelijk maken.

En dan is het antwoord ineens heel dichtbij. De edger formuleert het passend antwoord en checkt of de edgee dit ook als passend antwoord ervaart. Als dit zo is, dan is het duidelijk hoe je hiermee verder kunt gaan. De edgee heeft inzicht in zichzelf gekregen aan de hand van een concreet vraagstuk. Ikzelf leer dat het op dit moment helemaal nog niet aan de orde is om als zelfstandige aan de slag te gaan. Ik ben niet zo zeer op zoek naar zelfstandig aan de slag te kunnen, maar meer in nieuwe uitdagende dingen in mijn werk en die zijn er de komende jaren nog meer dan genoeg!

Had ik dit nu niet allemaal zelf kunnen bedenken? Vast wel, want ik weet best wel wat ik wil, maar gun mezelf daar niet altijd de tijd voor. Daarnaast is er altijd wel ruis of zijn er andere redenen om er niet bij stil te staan bij wat je wilt en tijd te nemen om hierop te focussen. Het grote voordeel van Edge is dat je binnen een kort tijdsbestek meer inzicht in je denkpatroon krijgt en meer over jezelf leert.

Ria Fielmich werkt als HRD-adviseur bij de gemeente Houten. Ze houdt zich bezig met vraagstukken op gebied van opleiden en ontwikkelen binnen deze organisatie. Daarnaast begeleidt en coacht ze medewerkers in loopbaantrajecten.Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
Nog geen reacties geplaatst