Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

Diversiteit en inclusiviteit geen topprioriteit op werkvloer

ma 22 jun 2020

Op de Nederlandse werkvloer is nog steeds weinig aandacht voor diversiteit en inclusie. Twee derde van de organisaties geeft aan niet actief te sturen op diversiteit. Van die organisaties die niet sturen, geeft ruim een derde aan dit wel wenselijk te achten. Slechts bij 20% van de Nederlandse bedrijven wordt een actief diversiteitsbeleid gevoerd.

Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Berenschot, uitgeverij Performa en AFAS Software waarbij bijna 2000 hr-professionals aangeven wat voor hun bedrijven en organisaties belangrijke thema’s voor 2020 en 2021 zijn.

Hr-consultant bij Berenschot Hans van der Spek maakt zich zorgen: “Ondanks de maatschappelijke en politieke aandacht voor diversiteit en inclusiviteit, blijkt dat deze thema’s op de werkvloer nu en naar verwachting in de toekomst alles behalve topprioriteit zijn. Dat is zorgelijk, want inmiddels is de meerwaarde van diversiteit en inclusie meermaals bewezen.” Het onderzoek is overigens uitgevoerd eind maart en begin april toen de wereldwijde demonstraties naar aanleiding van de dood van George Floyd nog niet aan de orde waren.

Barometer per 1 juli
Sectoren blijken er ten aanzien van diversiteit en inclusie vaak een ander beleid op na te houden. Bij de bedrijven in de sector openbaar bestuur wordt er het meest gestuurd op diversiteit. 44% van de bedrijven binnen deze sector geeft aan actief te sturen. Binnen de sector industrie en nijverheid ligt het percentage van bedrijven dat stuurt op diversiteit op slechts 15%.

Organisaties met meer dan 250 medewerkers kunnen vanaf 1 juli middels de Barometer culturele diversiteit van het Centraal Bureau voor de Statistiek inzicht krijgen in de diversiteit van hun medewerkersbestand. Nu maken een gebrek aan data en privacyregels het nog lastig om die stand te achterhalen, weet ook Van der Spek. “Een instrument als de Barometer maakt het mogelijk een beleid met aandacht voor diversiteit en inclusie te vormen op basis van geanonimiseerde data en feiten. Daar ligt een kans om het speelveld op de arbeidsmarkt gelijker te maken en dus ook echt sterker.”

Daarnaast gaat het CBS vanaf 1 juli regelmatig bijgewerkte gegevens publiceren over de culturele diversiteit in bedrijfssectoren en in het arbeidsmarkt-aanbod. Van der Spek ziet dat als een kans die mogelijk verandering in de hand kan werken. “De aanstaande openheid die het CBS gaat geven over de stand van diversiteit binnen sectoren kan voor bedrijven een extra drijfveer zijn om meer te investeren in diversiteit- en inclusiebeleid. Bedrijven doen er goed aan deze openheid te omarmen en de kans om verandering teweeg te brengen niet te negeren.” (bron: HRpraktijk)Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Sjarda Joemai - donderdag 2 juli 2020

Beste Lezer, Fijne, goede artikel. Dit merk ik ook helaas op mijn werk.