Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

Column: Toekomstplannen

di 24 mrt 2020 - Els Ackerman

Als loopbaanprofessional hoor ik me bezig te houden met gedachten en ideeën voor de toekomst. Op het ogenblik vind ik dat moeilijk. Herinneringen en gedachten over het verleden komen onverhoeds opduiken.

Als kind heb ik de oorlog meegemaakt, gelukkig niet in afschuwelijke omstandigheden. Wat ik me vooral realiseer is dat ik geen herinneringen had aan 'voor de oorlog', zoals de volwassenen. Ik miste niet de afwezigheid van sinaasappels of bananen, wist niet eens dat die ooit bestonden. Ik miste ook niet de afwezigheid van de grote Joodse familie van mijn moeder, want ik was te jong om de familie te kennen. Ooit had ik nichtjes, neefjes en ooms en tantes, die ik nu alleen van naam ken.

Het is geen oorlog maar het is corona, ik zit als het ware ondergedoken in mijn eigen appartement. De zon schijnt, buiten zit een meerkoet te broeden op haar nest in de singel. De bomen lopen uit, de nijlganzen op het gras hebben al jonkies. Trams die voorbijrijden zijn vrijwel leeg. De dagelijkse file aan de overkant voor het stoplicht is opgeheven.

Ik lees. Ik doe de afwas. Ik vouw het wasgoed op. Ik ga rommelige laatjes opruimen net als de uitpuilende planken in de linnenkast. Ik kijk tv. Ik lees kranten op internet. Ik krijg een filmpje gemaild dat mij leert hoe ik wegwerphandschoenen moet uitdoen zonder besmet te raken. Een ander filmpje laat zien dat handenwassen zwaar en langdurig werk is. Ik lees, kijk en luister.

Gedachten en ideeën over de toekomst voelen heel ver weg.


Els Ackerman is zelfstandig gevestigd loopbaanadviseur en coach in Rotterdam. Zij was tot vorige jaar redactielid van LoopbaanVisie, vulde jarenlang een wekelijkse loopbaanadviesrubriek in Intermediair, en schreef schreef de boeken Loopbaanplanning: Richting geven aan je carrière en Help, ik zoek mijn passie. www.elsackerman.nlGeef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
Nog geen reacties geplaatst