Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

5 krachtige eigenschappen van mensen met een burn-out 

wo 29 nov 2017

Het hoge woord is eruit ‘ik kan niet meer, ik ben burn-out’. Langzamerhand vertel je de mensen om je heen wat er met je gebeurt. In mijn geval was er werkelijk niemand die dat zag aankomen. Nee, iedereen was eerder geschokt en verward. Ze begrepen niet dat ik degene was die thuis kwam te zitten. ‘Dat had ik nooit van jou verwacht!’ was de meest gehoorde respons.

Al pratend met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, kwam ik erachter dat wij burn-outers een hoop eigenschappen met elkaar gemeen hebben. Eigenschappen die in dit geval hun steentje bijgedragen hebben aan het ziek worden. Vaak omdat we juist zo kritisch op onszelf zijn vergeten we te zien hoe krachtig deze eigenschappen zijn. Door je sterke eigenschappen te erkennen kan je eraan werken om deze eigenschappen wat meer te doseren. Deze eigenschappen kunnen een bron van kracht zijn.
 

 1. Jij bent een loyaal persoon
  Loyaliteit is een prachtige karaktereigenschap. Je bent bijvoorbeeld toegewijd aan het bedrijf waar je werkt. Je stelt je eigen gedrag af op de behoefte, prioriteiten en doelen van het bedrijf. Je bent een waardevolle kracht voor het bedrijf. Je zal je altijd voor 100% inzetten. Je bent betrokken bij wat er op de werkvloer gebeurd en zal jezelf beschikbaar stellen mocht je leidinggevende je nodig hebben.

  De valkuil is overdreven loyaliteit waarbij je te veel van jezelf, je collega’ s en je leidinggevende verwacht. Deze onrealistische verwachtingen leveren problemen op en roepen vaak gevoelens van frustratie, teleurstelling en boosheid op. Je kunt het werk en je gedachten dan niet loslaten, zelfs als dit betekent dat je in vrije tijd moet gaan werken.
   
 2. Je bent een sociaal persoon
  Je kunt je goed inleven in een ander. Het belangrijkste is dat iedereen het leuk heeft met elkaar. Je maakt graag tijd voor een ander en er is altijd ruimte voor de mening of gevoelens van de ander. Wanneer je ziet dat iemand het moeilijk heeft schroom jij niet om de helpende hand te bieden zelfs als dat betekent dat je jouw behoeften even aan de kant moet zetten. Je bent een goede teamspeler en teamleider. Bij jou is namelijk ruimte en respect voor iedereen.

  Valkuil is om een ‘pleaser’ te worden. Je zet je eigen behoeften opzij omdat die van een ander belangrijker zijn dan die van jou. De angst dat mensen je niet aardig vinden zorgt ervoor dat je moeilijk nee kan zeggen. Het bewaken van je grenzen is hierbij belangrijk.
   
 3. Je neemt verantwoordelijkheid
  Je voelt je mede-eigenaar van de uitdagingen en problemen die zich voordoen op de werkvloer. Als de leidinggevende jou kent twijfelt hij of zij nooit of jij je taken wel gedaan hebt. Als je tijdens het werk op een knelpunt stuit zal je initiatief nemen om dit bij je leidinggevende aan te kaarten. Waarschijnlijk heb je ook al bedacht wat jij kunt bijdragen aan de oplossing. Je bent een fijne werknemer omdat je goed zelfstandig kunt werken. Je wacht niet af maar onderneemt liever actie zodat alles op tijd en op de juiste manier gebeurt.

  Valkuil is om je verantwoordelijk te voelen voor het werk en gedrag van anderen. Je neemt teveel hooi op je vork en kunt moeilijk delegeren omdat je er niet op vertrouwt dat anderen hun verantwoordelijkheid zullen nemen.
   
 4. Je bent een assertief persoon
  Wanneer jij ergens aan begint ben jij goed voorbereid. Je bedenkt wat de situatie voor jou betekent en hoe jij die het beste aan kunt pakken. Je bent goed in analyseren, plannen en organiseren. Waar anderen gaandeweg problemen tegenkomen heb jij die van tevoren al lang aan zien komen en daar een oplossing voor bedacht. Je werkgever weet goed wat hij of zij aan je heeft. Zelden ben jij degene die voor verassingen zorgt.

  Valkuil kan zijn dat je niet los kan laten. Je wilt overal controle over hebben. Dit maakt het lastig om met anderen samen te werken omdat zij soms iets op een andere manier doen dan jij gewend bent. Daar raak jij gefrustreerd en geïrriteerd door.
   
 5. Jij hebt een winnaarsmentaliteit
  Je vindt het fijn om ergens in uit te blinken en de beste te zijn. Als jij eenmaal wat in je hoofd hebt dan gaat dat gebeuren. Mensen om je heen weten dat jij pas iets inlevert als het perfect is. Je levert liever iets twee weken te laat in als dat betekent dat het dan perfect is. Je staat bekent om je prestaties, je motivatie en je inzet. Waar anderen stoppen ga jij door en opgeven komt niet in jouw woordenboek voor.

  De valkuil is om te perfectionistisch te zijn.  Je wilt altijd het beste in jezelf naar boven halen. Je ziet het als falen wanneer dit niet lukt. Je bent zelden tevreden en streng voor jezelf. Dit kost veel energie.

Op Herhealth.nl vind je artikelen die je handvatten geven voor een gezond en gelukkig leven! Wij willen je inspireren om het beste uit jezelf te halen en te genieten van het leven. Dit doen we door het schrijven van artikelen over relaties, persoonlijke groei en gezondheid en plaatsen we gezonde en lekkere recepten.Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Hanneke - donderdag 7 december 2017

herkenbaar

Willie-Jan Verspaget - donderdag 30 november 2017

Ik ben het er helemaal eens met wat ik gelezen heb. Wel kost het mijn leven, en voel mij derhalve dan ook eenzaam, verloren, kapot. Pleasen staat om mijn lijf geschreven, ik wil voor iedereen klaar staan en helpen, terwijl ik er zelf aan kapot ga.

Lieve Mornie - donderdag 30 november 2017

De beste omschrijving van burnout die ik las. Helaas zeer herkenbaar en aan de lijve ondervonden.

Liesbeth - donderdag 30 november 2017

Vanuit de persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat ook punt 4 klopt. met name de valkuil is zeer herkenbaar. Je ziet immers overal de gevaren al aankomen een weet dus als beste welke weg je zou moeten bewandelen om deze gevaren te omzeilen. Controle is daarin heel belangrijk

eva verstoep - donderdag 30 november 2017

In plaats van 'Je bent een assertief persoon" zou ik zeggen: Je denkt vooruit.

Jennifer Hoogland - donderdag 30 november 2017

Mooi beschreven! Ik ben het met Annelotte eens. Assertief is voor mij balans in overmoed en angst, wantrouwen en naïviteit en macht en onmacht.

Simone - donderdag 30 november 2017

Anita Roelands, Koog aan de Zaan, is al jaren actief met het begeleiden van mensen die last hebben van een burn-out.Zij heeft er ook een boek over geschreven, Nooit meer burn-out. een aanrader.

annelotte verhaagen - donderdag 30 november 2017

in deze tekst kan ik me goed vinden alleen kopje nummer 4 verbaast me: assertief zijn betekent dat je goed voor jezelf kunt opkomen en dat past helaas niet erg goed bij iemand die burn out is...