Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

10 voordelen van alleen zijn

di 16 mei 2017

Sommige mensen verwarren alleen zijn met eenzaamheid en associëren het vaak met iets dat slecht is of niet hoort. Men insinueert dat je ofwel asociaal bent, ofwel ongewenst, twee weinig aantrekkelijke posities. Maar eigenlijk is alleen zijn niet noodzakelijk slecht. Lifehack verzamelde tien zaken waarvan je pas gaat genieten als je je alleen zijn accepteert.
 

 1. Je kunt je batterijen terug opladen
  Wanneer we omgeven zijn door andere mensen, verbruiken we dikwijls veel energie. Andere mensen aan het lachen brengen, gelukkig maken, hun ego’s strelen en hun emoties lezen zijn enkele dingen die we de hele tijd doen. Constant in contact staan kan je mentaal uitputten. Wat tijd alleen doorbrengen staat je toe om terug op te laden.
   
 2. Een tijd van bezinning
  Het leven vliegt voorbij. Alles gaat zo snel dat er waarschijnlijk amper tijd is om neer te zitten en te bezinnen. Alleen zijn geeft je de perfecte mogelijkheid om eens goed na te denken over je doen en laten. Omdat je niet bezig bent met het verwerken van de gedachten en gevoelens van anderen, is dit het ideale moment om diep in jezelf te kijken.
   
 3. Je leert je eigen emoties kennen
  Nogmaals, wanneer je constant omgeven wordt door andere mensen, ben je altijd bezig met het lezen van en het reageren op hun emoties. Je dreigt dan het contact met je eigen emoties verliezen. Wie ervan kan genieten om alleen te zijn, zal een groter perspectief op zijn eigen emoties krijgen. Je beseft beter wat je gelukkig, droevig of van streek maakt.
   
 4. Je begint dingen te doen waarvan je echt geniet
  Wanneer je in het gezelschap van anderen vertoeft, ben je constant bezig met het maken van compromissen. Je realiseren dat je gewoon kan doen waar je zin in hebt, maakt alleen zijn enkel makkelijker. Dan is geluk nooit veraf.
   
 5. Je wordt productiever
  Het gezelschap van anderen kan leuk en amusant zijn, maar het heeft ook een grote invloed op je productiviteit. Soms is gezelschap niets anders dan een afleiding. De tijd die je alleen doorbrengt kan de meest productieve tijd van je leven zijn, vooral omdat er minder afleidingen zijn.
   
 6. Je zult nog meer van je relaties genieten
  Wie regelmatig alleen is en daar uiteindelijk van begint te genieten zal merken dat hij zijn relaties met andere mensen meer gaat waarderen.
   
 7. Je voelt je onafhankelijker
  Eens je ervan geniet om alleen te zijn, zal je je meer op je gemak voelen wanneer je eens echt alleen bent. En dat leidt tot een groter gevoel van onafhankelijkheid. Je zal je niet onrustig voelen, noch verlangen naar gezelschap wanneer je tevreden bent met jezelf.
   
 8. Je pauzeert even met het gelukkig maken van anderen
  Het leven is een verzameling van relaties en die blijven enkel duren wanneer beide partijen gelukkig gehouden worden. Dat kan soms een uitputtende job zijn. Wanneer je alleen bent, is de enige persoon die gelukkig moet gemaakt worden jezelf. Je kunt jezelf belonen met iets dat je gelukkig maakt, maar dat misschien iemand anders van streek zou maken.
   
 9. Je moet je voor niets verontschuldigen
  We kwetsen soms iemand anders of maken iemand van streek. Wanneer je alleen bent, zal je zien dat alleenheid betekent dat je je niet constant moet verontschuldigen voor wat je gedaan hebt.
   
 10. Je stopt met het zoeken naar erkenning
  We snakken vaak naar goedkeuring van vrienden of familie vooraleer we iets ondernemen. Soms is het zelfs noodzakelijk om eerst advies te vragen, maar er zijn ook momenten waarop we perfect in staat zijn om zelf te handelen. Als je alleen bent, zal je leren om je instincten te vertrouwen en minder afhankelijk te zijn van de mening van anderen.


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

george - dinsdag 30 mei 2017

pen deuren die in tenenkrommend slecht Nederlands worden geopend. Batterijen terug opladen ???? Ik haak al direct af.

Gea - vrijdag 26 mei 2017

Een interessant nieuwsitem en alle 10 punten zijn heel herkenbaar! Vind de zin “Alleen zijn is absoluut niet noodzakelijk slecht” een beetje vreemd gekozen, hoezo ‘slecht ‘…..? Mijn ervaring is dat het overgrote deel van onze maatschappij het moeilijk kan accepteren dat je in je eentje ook gelukkig kan zijn. Men heeft medelijden met je, of denkt dat er iets aan je mankeert of er wordt geadviseerd om op een datingsite te gaan. Oh ja, of je bent een ‘einzelgänger’ of hebt bindingsangst! Maar soms heb ik wel eens het gevoel dat die mensen juist jaloers zijn, omdat zij moeilijk alleen kunnen zijn. Echter moet je de voordelen (en die zijn er absoluut, zie hierboven) wel willen zien, dan kun je er namelijk ook van genieten. Soms heeft dat wat tijd nodig. En mijn overtuiging is, wanneer je gelukkig bent (en alleen kunt zijn) met jezelf, kun je pas gelukkig zijn in/met een relatie. Dus laat je inderdaad niets aanpraten!

Madelon Kerkhoven - zaterdag 20 mei 2017

Een mooi stukje dat het taboe doorbreekt van mensen die alleen leven. Het hebben van een diepgaande bevredigende verbinding met anderen, hoeft niet vanzelfsprekend een liefdesrelatie te zijn.

Angèle Nederlof relatietherapeut - vrijdag 19 mei 2017

Het is een menselijke natuurlijke behoefte (need to belong) om diepgaande, stabiele relaties te vormen. Het goede nieuws: alle bovenstaande punten zijn in een relatie te realiseren.

Esther - donderdag 18 mei 2017

Soms is alleen zijn even fijn. Maar gezelschap mag dan inderdaad energie kosten, het levert mij vaak ook energie op. Laat jezelf dus niks aanpraten!

Wolly Touwen - donderdag 18 mei 2017

Mooi stuk

Marion van der Stad - donderdag 18 mei 2017

Het is zeker goed om alleen te zijn, als het maar tijdelijk is. Ieder mens wil zich graag verbinden. Ooit gehoord van mensen die onvrijwillig alleen zijn? Die zich niet durven verbinden? Ik mis in dit stuk compassie met hen. Het is geschreven vanuit drukte en stress en neemt een mogelijk allang bestaande relatieleegte er niet in mee. Ik begeleid mensen in deze situatie.