Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

Geproefd: 'Het schrijfpad'

Hier leest u het verslag van een abonnee die de workshop heeft gevolgd

vr 12 okt 2012 - Lisanne van de Weerdhof

Na anderhalf uur rijden kom ik terecht in een prachtig groene omgeving. Ik slinger over landweggetjes tot ik bij het Schrijfhuis van Monica Boschman ben in het Brabantse Gassel voor de training ‘Schrijfpad’. Ik stap uit de auto en volg het graspad tot ik iets roods zie liggen. Het is een pump met een briefje “Volg de rode draad tot aan het Schrijfhuis”. Ik loop met de draad mee langs een schommel, een moestuin en links van mij struiken en bomen. Ik zit nu echt middenin het groen!

Aan het einde van de rode draad ben ik aangekomen bij een prachtig wit huisje – een voormalig kippenhok. De koffie staat te pruttelen en het is er warm en gezellig. Tussen het groen is het alsof ik even in een andere wereld ben. Stipt om tien uur start Monica zonder het geijkte voorstelrondje. Ze geeft ons meteen drie schrijfoefeningen. In stilte gaan de kaarten rond. We mogen allemaal een kaart trekken en beginnen op basis daarvan te schrijven.

Daarna gebruiken we alle letters van onze voornaam om iets over onszelf op te schrijven en als laatste krijgen we een afbeelding van een voet. In de vijf tenen schrijven we kernwoorden die illustreren hoe we stappen zetten. Daarna mogen we de voet volschrijven over dit thema. Na deze drie oefeningen hebben we de smaak te pakken. Wat heerlijk om te schrijven en wat komt er veel los. Iedereen leest één van de drie teksten hardop voor. Dat laat meteen het verschil tussen schrijven en voorlezen zien: met hardop voorlezen breng je een tekst naar buiten en zet je iets in beweging, bij jezelf en bij anderen. Het is ongelooflijk wat een prachtige teksten er in zo’n korte tijd worden geproduceerd. Ik hoor de mooiste woorden voorbij komen; van liefdekriebels en vergeetboekje tot wachtkamer spelen in je eigen leven.

Verbaasd

Ik ben niet de enige die verbaasd is over wat deze oefeningen hebben losgemaakt. Het nut van schrijven is meteen duidelijk. Je zet je masker af en gaat de diepte in. Of, zoals Nobelprijswinnaar Herta Müller ooit heeft gezegd: “Wat je niet kunt zeggen, kun je schrijven. Want schrijven is iets zwijgends, is van je hoofd naar je hand werken. Je mond wordt overgeslagen.”

In plaats van door te gaan, wordt naar mijn mening wat te lang doorgepraat over de effecten van schrijven. Het lijkt wel een kippenhok! Ik word een beetje ongeduldig. Gaan we al verder? Gelukkig pakt Monica een labyrint. Een labyrint, zo leer ik, is uitermate geschikt om te mediteren voordat je gaat schrijven. Doe je ogen dicht en volg met je vingers de lijnen van het labyrint. Daarna is je hoofd leeg. Ook kun je bij het schrijven de vormen van het labyrint volgen. Doordat ik het papier steeds moet draaien, schrijf ik op een andere manier. Meer fysiek.

Uit de enthousiaste reacties van mijn medecursisten die al eens met een labyrint hebben gewerkt, blijkt dat dit een oefening is die veel losmaakt en zelfs “spectaculair” wordt genoemd. Dat maakt me nieuwsgierig, maar helaas zit deze oefening vandaag niet in het lesprogramma. Dat wordt dus (t)huiswerk.

Brulbrieven

Schrijven is vastleggen en loslaten. Uitermate geschikt in een coachingstraject dus. Daarom brengen we allemaal een casus in, waarbij iemand anders een schrijfoefening bedenkt voor jouw cliënt. De creativiteit spat er van af. Van verhalen schrijven tot het woord van de dag benoemen, van brulbrieven tot woordspinnen. Erg inspirerend om op deze manier met elkaar te sparren.

In de pauze gaan de gesprekken door. Behalve schrijven zijn er nog veel meer manieren om tot de kern te komen. Het belangrijkste is dat het middel bij de coachee past. Bij schrijven is het van belang dat mensen niet in hun hoofd gaan zitten. Daarom moet een goede schrijfoefening eenvoudig en uitnodigend zijn en beperkt worden in tijd of aantal zinnen. Een goede schrijfoefening verrast. Dat ondervinden wij aan den lijve als we zomaar wat zinnen moeten opschrijven. De eerste keer blijken we een rondeel geschreven te hebben en de tweede keer een Maleisisch vers. In beide dichtvormen wordt een aantal zinnen herhaald.

Bij het voorlezen van de gedichten blijkt vooral deze herhaling veel te doen; die roept emotie op en zorgt voor een verrassingseffect. Eigenlijk net als deze dag. Monica heeft op een prettige en deskundige manier laten zien dat iets simpels als schrijven enorm veel impact kan hebben. Een absolute eyeopener voor mij. Ik ben verkocht.

Creativiteit

Ook Jozefien Haagen en Cara Valk, twee van mijn medecursisten, zijn enthousiast over de cursus. “Ik heb een eigen tekstbureau en verzorg daarnaast met een oncologisch coach schrijfworkshops voor mensen met kanker”, vertelt Jozefien. “Ik wist al dat het plezier van met taal bezig zijn iets doet met iemand. Deze cursus heeft mijn creativiteit nog verder geprikkeld.”

“Ik zou deze cursus anderen aanraden, want schrijven is een speelse manier om mensen via een andere weg bij zichzelf te brengen. Ook ik ben mezelf tegengekomen in de schrijfoefeningen die we deden. Het meest verrassende aan de dag vond ik dat ik me heb blootgegeven aan mensen die ik helemaal niet kende.”

Ook Cara vond het een krachtige en inspirerende dag. “Na één dag kan ik deze schrijfoefeningen al inzetten, dat is prettig. Ik werk als supervisor en coach en krijg veel te maken met cliënten die reflectieverslagen moeten schrijven. In deze cursus wilde ik impulsen krijgen om op een andere manier met taal bezig te zijn. Door de schrijfoefeningen heb ik ervaren hoe waardevol dat is. Verder vond ik het fijn dat we met een kleine groep waren die erg deskundig en creatief was. Allemaal hadden we elkaar iets te bieden.”

En dan nu… terug langs de rode draad, de auto in op weg naar huis. Boordevol inspiratie om aan de slag te gaan!

De volgende training ‘Schrijfpad’ is op vrijdag 5 oktober. Meer informatie opwww.mbcommunicatie.nl.

Lisanne van de Weerdhof ( L’eliXXor) helpt klanten anders kijken, communiceren en handelen door storytelling, personal branding & coaching. www.lelixxor.nl.Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Neem de code over:
Nog geen reacties geplaatst